Jagodna+torta_03.jpg

Ja, sezona jagod je praktično zaključena in tale torta ni današnja – nekaj časa je bila v vrsti za objavo in sem kar nekako pozabila nanjo. Mogoče pa jih še kje dobite, zamenjate z malinami ali pa recept prihranite za naslednje leto.

SESTAVINE:

  • BISKVIT:175 g sladkorja v prahu
    • 175 g temne čokolade
    • 6 srednje velikih jajc
  • ČOKOLADNA KREMANAJBOLJE JO JE PRIPRAVITI ŽE EN DAN PREJ:
    • 350 g smetane
    • 200 g temne čokolade
  • 4 žlice jagodne marmelade
  • 600 g svežih jagod (ali pa malin)

PRIPRAVA:

BISKVIT:

V kotličku sem penasto umešala rumenjake in sladkor. Dodala sem ohlajeno čokolado, ki sem jo predhodno stopila nad vodno kopeljo in premešamo v gladko zmes. Beljake sem stepla v čvrst sneg in ga nežno vmešala v čokoladno zmes.

Vse tri biskvitne plasti sem pekla posebej – na peki papir sem si narisala krog (premera 24 cm) in nanj namazala za približno centimeter visoko mase. To sem naredila na treh pekačih – podobno kot če bi delala rolado. Pekla sem ga 15 minut pri 180 °C.

ČOKOLADNA KREMANAJBOLJE JO JE PRIPRAVITI ŽE EN DAN PREJ:

Za čokoladno kremo sem skoraj do vretja segrela smetano in vanjo umešala koščke temne čokolade, da so se popolnoma raztopili. Kremo sem ohladila in jo čez noč postavila v hladilnik. Naslednji dan je bila precej trda in pripravljena za mazanje. Je pa čvrstotst kreme odvisna od čokolade, ki jo uporabite – če ne bo dovolj čvrsta, jo lahko še stepete kot smetano.

ZLAGANJE TORTE:

Biskvitno testo je zelo krhko mehko in ga je dobro s peki papirja odstraniti ko je še nekoliko toplo. Eno plast biskvita sem položila na krožnik in ga premazala s tretjino jagodne marmelade. Potem sem nanj nanesla čokoladno kremo in po vrhu naložila narezane jagode. Na jagode sem dala naslednjo plast biskvita in vse skupaj ponovila še enkrat. Po vrhu sem položila še tretjo plast biskvita, jo premazala z jagodno marmelado in okrasila s stepeno sladko smetano in svežimi jagodammi.

 

Jagodna+torta_02.jpg

Jagode in čokolada so sicer klasičen zgodnje poletni par, a jih lahko zelo dobro nadomestimo z nekoliko kasnejšimi malinami. Kaj imate pa raje – jagode ali maline?