Pomladni+crumble_03.jpg

Kako paše tole rdeče, sočno sadje, polno življenja! Obožujem ga! Tako osvežujoče, tako sladko, polno okusa in vitaminov!

Češnje vsebujejo veliko rudnin, med katerimi prevladujejo silicij, železo, kalcij, kalij, magnezij in cink. Temno rdeča antocianska barvila, ki v telesu lovijo proste radikale in varujejo pred škodljivim delovanjem ultravijoličnih žarkov, so v veliki meri odgovorna za zdravilno delovanje češenj. Med vitamini so v največjih količinah prisotni vitamini B-komplek­­sa in vitamin C. Vsebujejo nemalo folne kisline, ki je pomembna za rast in tvorbo krvi in ki pomaga pri nemotenem delovanju možganov in živčevja.

V nekaterih študijah so ugotovili, da posebna snov v češnjah za kar 50 odstotkov zmanjša nevarnost za nastanek raka.  Spodbujajo delovanje ledvic ter izločanje vode in toksinov iz telesa. Blažijo revmatična obolenja sklepov, lajšajo težave z žolčem in znižujejo raven holesterola. Rastlinska barvila skupaj z vitaminom C in cinkom krepijo in gradijo vezna tkiva ter jih naredijo prožnejša. Vsebujejo blago naravno razkužilo, zato blažilno delujejo na vnetja v telesu in preprečujejo nastanek parodontoze.

Velika vsebnost vitaminov in mineralov krepi imunski sistem in daje vašim mislim svežino. Velike vsebnosti kalcija so pomembne za živčevje, zdrave zobe in kosti.

Pomladni+crumble_01.jpg

Jagode vsebujejo približno 90% vode, ostalo so vitamini in minerali. Največ je vitamina C, od mineralov pa kalija. Antioksidativni potencial jagod je dosti večji kot pri drugem sadju. Spojine, ki v jagodah določajo antioksidativni potencial so karotenoidi, fenolne spojine in vitamini A, C, E.

Antioksidanti so snovi, ki nas ščitijo pred negativnim vplivom prostih radikalov. Zaradi prostih radikalov nastanejo bolezni kot so rak, srčno-žilne bolezni, arterioskleroza, degenerativne bolezni, Parkinosonova in Chronova bolezen, hitreje se staramo, poslabša se imunski sistem, vplivajo pa tudi na nastanek sladkorne bolezni, bolezni jeter in ledvic, odzive na zastrupitve.

Zato jejte češnje in jagode in ostanite zdravi!

Pomladni+crumble_02.jpg

 

SESTAVINE:

  • 300 g jagod
  • 100 g gozdnih jagod (če jih imate možnost dobiti poudarijo okus)
  • 300 g češenj
  • 2 pesti ovsenih kosmičev (jaz sem uporabila gluten free)
  • 2 žlici riževe polnozrnate moke (lahko tudi navadne)
  • 5 žlic rjavega sladkorja
  • 2 žlici masla
  • 2 pesti mešanih oreškov (mandlji, lešniki, orehi, indijski oreščki)
  • cimet
  • vanilija v prahu

PRIPRAVA:

Sadje sem očistila, jagode narezala na manjše kose, češnje razkoščičila. Keramični pekač sem namazala z maslom in nanj potresla sadje. Po vrhu sadje sem potresla 2 žlici rjavega sladkorja in malo vanilije v prahu.

V multipraktiku sem na hitro zmela oreščke – pustila sem nekoliko večje koščke, da so se čutili kako hrustajo. Dodala sem ovsene kosmiče, moko, sladkor, maslo in cimet in vse skupaj na hitro zmlela. Nastale so nekakšne vlažne drobtiniice, s katerimi sem potem potresla sadje – lepo sem jih razporedila po sadju.

Crumble sem pekla približno pol ure na 180 °C. Jedli smo še mlačnega s kepico vanilijevega sladoleda.


Pomladni+crumble_04.jpg

To je brzinska poletna sladica, polna vitaminov in okusa, ki bo všeč vsakomur. Mmmm, kako diši;-)