Črni gozdiček v kozarcu

%C4%8Ce%C5%A1njev+krneki_02.jpg

Obožujem češnje. Pravzaprav obožujem poletno sadje. Če malo bolje pomislim, obožujem vse sadje. Je pa res, da se ob koncu pomladi zares razveselim prvih goriških češenj in kakšnih domačih jagod, saj zaloge jabolk do takrat že poidejo in kar naenkrat se znajdem v položaju, ko ne vem, kaj bi jedla za zajtrk. Na srečo je to obdobje kratko, posebej zaradi dobrih ljudi, ki so nam priskrbeli še nekaj zadnjih lanskih bio jabolk. A veselje ob prvih češnjah je bilo nepopisno. Seveda smo jih glavnino pojedli kar tako – sveže, brez dodatkov. Nekaj malega pa sem uspela prihraniti za še malo slajši posladek. Kombinacija češnje in čokolade je namreč hudo dobra. Tako sem se odločila, da naredim približek Schwardswaldski torti – seveda brez glutena.

%C4%8Ce%C5%A1njev+krneki_01.jpg

 

SESTAVINE:

 • 100 g temne čokolade (min. 75 % kakava)
 • 2 dl sladke smetane
 • 125 g mascarponeja
 • 3 žlice kirscha (češnjev liker – lahko izpustuš)
 • žlica rjavega sladkorja
 • češnje
 • 1,5 dl sladke smetane
 • čokoladni ostružki

PRIPRAVA:

Čokolado sem stopila nad vodno kopeljo ter jo nekoliko ohladila. Mascarpone sem stepla s sladkorjem in ga umešala v čokolado. Dodala sem češnjev liker. Smetano sem stepla in jo počasi (najprej polovico, nato še drugo polovico) umešala v čokoladno zmes. V kozarec sem naložila plast čokoladne kreme, po njej naložila razkoščičene češnje, zopet pokrila s plastjo čokoladne kreme in potresla s češnjami. Na vrh češenj sem naložila stepeno sladko smetano in okrasila z ostružki čokolade. Te najbolje naredim tako, da uporabim kar lupilec zelenjave in z njim potegnem po dobro ohlajeni čokoladi.

Hitro pripravljena in odlična sladica, ki nekoliko spominja na znamenito Schwardswaldsko torto.

4 komentarji

 1. Vladuška 3. 6. 2013 at 15:09 - odgovori

  mmm, njami njami. Kaksne luste si mi sedaj naredila po cesnjah. 🙂

 2. Urška Majer 3. 6. 2013 at 16:10 - odgovori

  Tole izgleda pa tako dobro da bo vsekakor za sprobat 🙂

 3. DB 3. 6. 2013 at 17:36 - odgovori

  Tole bi se mi pa sedajle zelo prileglo. Ampak sem obsojen na cel teden brez sladic. Je pa fino, ker je enostavno za pripravo in super izgleda.

 4. Anonimni 4. 6. 2013 at 12:35 - odgovori

  Zadnjič, ko sem mislila, da se bova ustavila mimo vas, sem pripravila košarico domačih češenj za otroke…potem se nam žal ni uspelo videti, vidim pa, da je bila moja ideja super in da bi bi z njimi osrečila tudi kuharico! B.

Napišite komentar

Culinary journey by me