Doma%C4%8Da+nutela_03.jpg

Ko sem na blogu Julijini mehurčki pred novim letom videla meni všečen recept za domačo nutelo, sem se je morala lotiti tudi sama. Prvič. Pa sicer nisem fenica teh čokoladnih namazov. Pravzaprav sem v življenju kupila (mislim da) samo dva kozarca te pregrehe. Ne rečem, da ni okusna, vem pa, da zdrava pa res najbolj ni. Zato so mi vsi tisti oglasi z družinsko idilo in skrbjo za otroke, ko jim ponudiš že za zajtrk vso tisto s… precej ostudni. Tale recept pa je obetal bolj zdravo različico sladke pregrehe. Recept sem nekoliko prilagodila in če bi jo delala še enkrat, bi naredila še kakšno spremembo. Predvsem na mazljivosti. Tale različica se je namreč po dnevu ali dveh precej strdila, tako da bi za mazanje potrebovala nekaj minut vodne kopeli – kot smo to navajeni pri kristaliziranem medu.

Doma%C4%8Da+nutela_02.jpg

 

SESTAVINE:

  • 400 g lešnikov
  • 600 g temne čokolade (85 % kakava)
  • 2 žlici pravega kakava v prahu
  • 2 žlici sladkorja
  • 4 žlice kokosovega olja
  • žlička soli
  • vanilijev strok

PRIPRAVA:

Lešnike sem položila na pekač in jih za 15 minut potisnila v vnaprej segreto pečico (180 °C). Potem sem jih zavia v bombažno krpo in dobro zdrgnila med sabo, da je odpadla večina kožice, ki bi sicer grenila. Potem sem jih v multipraktiku mešala tako dolgo, da je nastalo nekakšno lešnikovo maslo. To lahko traja precej časa – kakšne 10 minut mešanja.

Čokolado sem nalomila na manjše koščke in jo stopila nad paro. Dodala sem ji kokosovo olje, saj se tudi to pri sobni tempreraturi strdi. V lešnikovo maslo sem nato dodala stopljeno čokolado s kokosovim oljem, sladkor, kakav, solin postrgan strok vanilije. Vse skupaj sem še enkrat premešala in z dobljeno maso napolnila kozarce.


Doma%C4%8Da+nutela_01.jpg

Iz navedenih sestavin sem dobila pet manjših kozarčkov odlične  in bolj zdrave domače nutele, ki so nato dobili vsak svojega lastnika, saj so billi mišljeni kot novoletno darilce za prijatelje. Poleg tega sem darilne kozarce polnila tudi s pomarančno marmelado z mandarinami, s praženimi mandlji in s karamelno omako z whiskeyem. Moram priznati, da je bila od teh darilc izdelava domače nutele daleč najbolj zamudno in “umazano” delo. A upam, da bo prejemnikom domača različica všeč in da bodo zadovoljni z domačo in bolj zdravo izvedbo te sladke pregrehe.

Pa vi? Ste se že lotili priprave domače nutele? Imate kakšen fini recept?