Mango & sticky rice

mango-sticky-rice-f

Kmalu bodo minila 3 leta, kar sva se potikala po Tajski in Kambodži. To potovanje je zapečatilo najino ljubezen do azijske kulinarike za zmeraj. Seveda je potovanje prineslo tudi kup drugih, neprecenljivih spoznanj, iskanj, najdb, a azijska kulinarika je nekaj, kar naju (nas) bo nedvomno vleklo nazaj in prepričana sem, da se bo to zgodilo prav kmalu.

Seveda se večkrat potrudim, da tudi doma pripravim kakšno stvar s pridihom Tajske ali pa česarkoli, ki vsaj bežno spomni na Azijo, a dejstvo je, da je pristen okus vedno vezan na lokacijo. Tako doma največkrat pripravimo Pad thai ali pa Tajski curry na tisoč in en način , pa seveda solatesushi in kitajske spomladanske zvitke – tem se lahko še največkrat približamo, tudi po sestavinah, ki se jih da kupiti pri nas.

Na Tajskem sem zelo rada jedla Mango & sticky rice – nekakšno različico našega mlečnega riža, le da da temu rižu poseben pridih sladkosti kokosovo mleko in pa seveda posebna vrsta riža, imenovana glutinous rice. Čeprav bi lahko pomislili, da gre za riž, ki vsebuje gluten, temu ni tako. Gre za vrsto riža, ki pri kuhanju postane “lepljiva”. Imenujejo ga tudi sladek riž. Kar nekaj časa sem ga iskala po trgovinah, potem pa se mi je pri tavelikem sosedu, na oddelku z eksotnično hrano, nasmehnila sreča.

Mango+stickirise_02.jpg


SESTAVINE:

 • 1 skodelica riža (glutinous rice)
 • 3 dl kokosovega mleka
 • žlica sladkorja
 • ščepec soli
 • 1 zrel mango

PRIPRAVA:
Riž sem pod tekočo vodo spirala toliko časa, da je pod njim tekla bistra voda. Potem sem riž čez noč namakala v vodi. Vodo sem odcedila, riž pa zavila v bombažno krpo in ga kuhala nad soparo kakšne 15 minut. Segrela sem kokosovo mleko, ga osolila in sladkala, dodala riž in ga do konca skuhala, da je vpil večino kokosovoga mleka. Zraven se je narezan, zrel in sladek mango. To je riž, ki bi ga lahko jedla vsak dan! Sladek, aromatičen in tolažilen.


Mango+stickirise_03.jpg

Upam, da čas v tem primeru ne bo tako zelo relativen in bo moje prepričanje, da se kmalu vrnemo v Azijo, zares kmalu postalo resničnost.

Pa vi? Imate radi azijsko kulinariko?

5 komentarjev

 1. Alexandra G.D. 26. 11. 2012 at 20:29 - odgovori

  Od azijskih kuhinj mi je nabolj poznana Indijska oz. nekako mi najbolj tekne chicken tikka masala. Nisem bila v Indiji ampak pri Indijcu v Londonu je bilo kar dobro. Tudi priloge naan kruhom, mango chutneyjem in poppadumsom, vse je pasalo skupaj.

 2. studio13 27. 11. 2012 at 9:42 - odgovori

  O krasno Špela! Tole sem enkrat jedla na Susku za zajtk. Kuhala je sestrična, ki sicer živi v San Franciscu in se redko vidiva. Recept sem si takrat zapisala ampak sem ga potem jasno uspela založiti. Super da si tole objavila, se mi zdi, da bi bila moja fanta navdušena :).

 3. studio13 27. 11. 2012 at 9:45 - odgovori

  Pa še to, da se ne pozabi. Zadnjič je bila pri meni ena fina punca. Imajo hišo istega proizvajalca in sva malo izmenjavali mnenja in imeli tudi prijeten babji čvek. Sva prišli tudi do blogov in mi je rekla, da te rada prebira in da imaš super razložene recepte, ter da je že večkrat kaj skuhala po tvojih navodilih.
  Zelo si popularna, draga moja :).

 4. Katarina 28. 11. 2012 at 19:28 - odgovori

  Mmmmmmmm pred dvema tednoma sem se vrnila s Tajske, tako, da je okus po 'tapravem' "sticky rice with mango" še vedno svež 🙂

 5. Gourmet forever 29. 11. 2012 at 14:09 - odgovori

  To je pa lepo slišati! Hvala!

Napišite komentar

Culinary journey by me