mango-sticky-rice-f

Kmalu bodo minila 3 leta, kar sva se potikala po Tajski in Kambodži. To potovanje je zapečatilo najino ljubezen do azijske kulinarike za zmeraj. Seveda je potovanje prineslo tudi kup drugih, neprecenljivih spoznanj, iskanj, najdb, a azijska kulinarika je nekaj, kar naju (nas) bo nedvomno vleklo nazaj in prepričana sem, da se bo to zgodilo prav kmalu.

Seveda se večkrat potrudim, da tudi doma pripravim kakšno stvar s pridihom Tajske ali pa česarkoli, ki vsaj bežno spomni na Azijo, a dejstvo je, da je pristen okus vedno vezan na lokacijo. Tako doma največkrat pripravimo Pad thai ali pa Tajski curry na tisoč in en način , pa seveda solatesushi in kitajske spomladanske zvitke – tem se lahko še največkrat približamo, tudi po sestavinah, ki se jih da kupiti pri nas.

Na Tajskem sem zelo rada jedla Mango & sticky rice – nekakšno različico našega mlečnega riža, le da da temu rižu poseben pridih sladkosti kokosovo mleko in pa seveda posebna vrsta riža, imenovana glutinous rice. Čeprav bi lahko pomislili, da gre za riž, ki vsebuje gluten, temu ni tako. Gre za vrsto riža, ki pri kuhanju postane “lepljiva”. Imenujejo ga tudi sladek riž. Kar nekaj časa sem ga iskala po trgovinah, potem pa se mi je pri tavelikem sosedu, na oddelku z eksotnično hrano, nasmehnila sreča.

Mango+stickirise_02.jpg


SESTAVINE:

  • 1 skodelica riža (glutinous rice)
  • 3 dl kokosovega mleka
  • žlica sladkorja
  • ščepec soli
  • 1 zrel mango

PRIPRAVA:
Riž sem pod tekočo vodo spirala toliko časa, da je pod njim tekla bistra voda. Potem sem riž čez noč namakala v vodi. Vodo sem odcedila, riž pa zavila v bombažno krpo in ga kuhala nad soparo kakšne 15 minut. Segrela sem kokosovo mleko, ga osolila in sladkala, dodala riž in ga do konca skuhala, da je vpil večino kokosovoga mleka. Zraven se je narezan, zrel in sladek mango. To je riž, ki bi ga lahko jedla vsak dan! Sladek, aromatičen in tolažilen.


Mango+stickirise_03.jpg

Upam, da čas v tem primeru ne bo tako zelo relativen in bo moje prepričanje, da se kmalu vrnemo v Azijo, zares kmalu postalo resničnost.

Pa vi? Imate radi azijsko kulinariko?