Kumari%C4%8Dna+juha_01.jpg

Še v sredo je bilo sonce tako radodarno, da smo skakali v kratkih rokavih in kratkih hlačah ter razmišljali o tem, kaj bi pripravili za lahko kosilo, ki bo teknilo tudi pri slabih 30 °C. Tole juho sem imela že nekaj časa v načrtu, in ker so napovedovali, da bo sreda zadnji dan tistega pravega poletja, sem se odločila, da je to zadnja možnost zanjo. Idejo zanjo pa sem dobila pri meni zelo dragem bloggerju. Nekoliko sem jo prilagodila (nisem uporabila jušne osnove, saj sem imela na zalogi samo piščančjo, ta pa mi nekako ni pasala v ta kontekst – mislim, da zato ni bila nič manj okusna).


SESTAVINE:

  • 5 manjših kumar (takšnih, ki še nimajo semen in prhle sredice)
  • 3 srednje vellike krompirje
  • 1 šalotka (ali pa čebula)
  • strok česna
  • 1 dl smetane
  • oljčno olje
  • nekaj listov mete
  • sol in poper

PRIPRAVA:

Na oljčnem olju sem na hitro popražila sesekljano šalotko, ji dodala nalistkan česen in na koščke narezan olupljen krompir. Vse skupaj sem pražila na šibkem ognju, da zadeva ne bi začela rjaveti. Vmes sem na koščke narezala še olupljene kumare, ki sem jih dodala krompirju. Nekaj koščkov kumar sem prihranila za konec – za okras, zakuho, za ugriz…Vse skupaj sem zalila z vodo –  toliko, da je bila zelenjava pokrita – in kuhala dobre 15 minut, da se je zelenjava zmehčala. Nato sem jo dobro pretlačila s paličnjakom, solila in poprala po okusu (poper meni na kombinacijo kuhar in krompirja paše za dol past) ter gosti kremni juhi dodala še smetano. Juho sem še na hitro pokuhala, nato pa najprej ohladila na sobni temperaturi, potem pa še kakšno uri pred postrežbo v hladilniku, da je bila res osvežilna. Po vrhu sem potresla še nekaj koškov kumar, malo mete in par kapljic oljčnega olja. Izjemna kremnost juhe je poskrbela za to, da je bila sama zase dovolj nasitna in da do večerje nismo potrebovali ničesar drugega.


Kumari%C4%8Dna+juha_02.jpg

Lahko pa vam zaupam, da je ta juha povsem uporabna tudi v hladnejših dneh, kakršna sta zadnje dva, le da postrežemo še toplo. Njen okus res da spominja na tople štajerske kumare, a je konsistenca nekaj povsem drugega. Pa saj imamo tudi dobre stare “murke” radi, kaj ne?