Ko bi vedeli, kako enostavno je narediti domač jogurt in kako dobri so lahko müsliji, ki jih naredimo doma in vanje vdahnemo nekaj ameriškega , bi si takšne zajtrke, malice ali pa večerje privoščili pogosteje.
Granola je ime za mešanico, ki je navadno sestavljena iz ovsenih kosmičev, ki jih predhodno popečemo do hrustljavosti, oreščkov in suhega sadja. V ZDA je to zelo popularna zadeva, obstaja neskončno različic in dejstvo je, da lahko uporabite kar vam je drago oziroma karkoli imate doma na zalogi. Osnova so hrustljavo pečeni ovseni kosmiči, ki jim dodamo razne oreške, semena in suho sadje.
DOMA NAREJEN JOGURT
1l mleka (navadnega, bog ne daj alpskega)
2 žlici jogurta z veliko vsebnostjo probiotičnih bakterij
Kupila sem nehomogenizirano mleko mlekarne Planika in ga segrela do 90 °C. To je približno do takrat, ko vidiš, da se začne iz lonca rahlo kaditi oz. vzdigovati para. Nato sem mleko odstavila in ga ohladila na približno 40 °C. To pa je toliko, da lahko narediš poskus s pomočenim prstom in če se ta dobro počuti, če ni bistvene razlike med telesom in mlekom, je ok. V tako ohlajeno mleko sem umešala jogurt in ga dala za 5 ur v pečico na 40 °C. Preden sem šla spat sem pečico ugasnila, mleko (kasneje jogurt) pa pustila na sobni temperaturi (ki je pri nas mimogrede 24 °C) do naslednjega dne.

GRANOLA OZ. SODOBNI MÜSLI

SESTAVINE (zaloga za kar nekaj časa)
500 g drobnih ovsenih kosmičev
3 žlice masla
3 žlice javorjevega sirupa
1 žlica kostanjevega medu
žlička cimeta
noževa konica mletih klinčkov
naribana lupinica 1 bio pomaranče
150 g mandljev
100 g bučnic
150 g brusnic
100 g orehov

PRIPRAVA
Maslo sem stopila, vanj umešala javorjev sirup, med in začimbe ter z mešanico prelila ovsene kosmiče. Vse skupaj sem dobro premešala in položila na pekač, pogrnjen s peki papirjem. Pekla sem 25 minut pri 200 °C, vmes sem parkrat premešala kosmiče, da so se lepo zabarvali z vseh strani.

Posebej sem na peki pairjus pekla mandlje, bučnice in orehe, da so dobili še bolj izrazit okus in hrustljavost. Te sem pekla 15 minut, nato pa sem jih sesekljala.

V pečene ovsene kosmiče sem umešala pečene in sesekljane oreščke ter brusnice. Težko bi našli bolj popoln zajtrk, ki je hkrati zdrav, hranljiv, okusen in ki poskrbi za odlično počutje.

Kakšni so pa vaši zajtrki? Vam je pomembno, kako začnete dan? Imate rituale brez katerih ne gre?