Borovničeva pita z marscarpone kremo

Borovni%25C4%258Deva+pita_1.jpg

 

Ko enkrat osvojiš pripravo krhkega testa in ga vzameš za svojega prijatelja, potem je vse le še stvar domišljije. Nadevov za pite je toliko, kolikor si jih zmislimo ljudje. In še več, saj domišljija ne pozna meja. Meje si postavljamo ljudje sami. Včasih upravičeno in povsem na mestu, velikokrat se tako tudi omejujemo pred novimi doživetji, poskusi, zmagami…

Tale borovničeva pita je nastala kar tako – malo po lastnem okusu, malo pa po danostih, ki jih je tisti trenutek nudil naš hladilnik. Testo je torej takšno kot pri marelični ali pa pri breskovi s čepico in nektarinini.

Razlika je le v tem, da za tole pito testo v celoti “na slepo” (na razvaljano in v modelčke naloženo testo pogrnem peki papir, nanj pa natresem suhega fižola, da ga fino obtežim) spečem in šele na ohlajenega namažem kremo in potresem z borovnicami.

Kremo sem naredila iz mascarponeja, stepene sladke smetane, sladkorja v prahu, limonone lupinice in nekaj kapljic (beri: kapelj) Cointreauja.

Kremo sem lepo razporedila v jamico iz testa in po vrhu potresla še s svežimi goznimi borovnicami.

Borovni%25C4%258Deva+pita_2.jpg

7 komentarjev

 1. mikstejp 20. 8. 2011 at 15:23 - odgovori

  Ohhh kok tole dobro zgleda, nom nom nom 🙂 Pa ne sam to, vsaka objava me bolj lacno naredi! 🙂

 2. Anonimni 31. 5. 2012 at 17:10 - odgovori

  Pozdravljena Špela,

  imam eno vprašanje, želela sem napraviti vaše pite ampak nikakor ne najdem modelčkov za te majhne pitice. Mi lahko predlagate kje jih lahko kupim?pa še eno vprašanje, ali je to testo dobro tudi ko je hladno (iz hladilnika) kajti naredila bi pito z smetano in povrhu jagode pa me zanima če to testo še ostane krhko ko ga ohladiš v hladilniku?hvala za nasvete:)lep pozdravček maja

 3. Gourmet forever 1. 6. 2012 at 4:43 - odgovori

  Pozdravljena Maja,
  majhne modelčke za pito sem sem jaz sicer kupila v Italiji, a sem jih že tudi pri nas videla, npr. v Leclercu pa mislim da tudi v Mullerju.
  Ta pita je seveda za v hladilnik in testo ostane krhko, če je ne hranimo več dni. Pri nas te bojazni ni, saj takšne stvari hitro zmanjkajo;-)
  Lp, Špela

 4. Anonimni 1. 6. 2012 at 18:31 - odgovori

  Pozdravljena Špela,

  se vam res res zahvaljujem za odgovor, samo še eno malenkostno informacijo-so ti modelčki keramični ali kovinski oz teflon ter kolikšni premer imajo:)?tudi pri nas bodo šle po hitrem postopku:)hvala še enkrat.lp maja

 5. Gourmet forever 1. 6. 2012 at 18:43 - odgovori

  Jaz imam teflonske in kovinske (aluminij?).

 6. Anonimni 1. 6. 2012 at 19:10 - odgovori

  hvala:)je premer okoli 10 cm?maja

 7. Gourmet forever 1. 6. 2012 at 21:36 - odgovori

  Ja, tudi lahko. Obstajajo pa še manjši.

Napišite komentar

Culinary journey by me