%25C4%258De%25C5%25A1njev+zavitek_2.jpg

Pred leti sem na enem kulinaričnem forumu zelo rada spremljala prispevke gospe, s psevdonimom Babi. Gospa je bila prava mojstrica besed, verjetno pa ravno tako tudi mojstrica kulinarike. Njene ideje, nasveti, recepti in znanje bi zlahka prekašali marsikaterega poklicnega kuharja. Tole kremo, ki jo uporabljam v večini mojih zavitkov (posebej, kadar je govora o češnjevem, borovničevem ali višnjevem), sem povzela od te gospe.

Gre za kremo, ki naredi iz zavitka ZAVITEK. Pozabite na skuto, pozabite na drobtine (krušne ali piškotne) – vse to je povsem nepotrebno, saj zakrije pravi okus uporabljenega sadja, tale krema od Babi pa ga le še poudari.

In prav zdaj je sezona češenj na vrhuncu. Nimajo jih več samo na Goriškem, češnje trenutno kraljujejo po vsej domovini. Pa kako zdrave so!

%25C4%258De%25C5%25A1nje_1.jpg

Delujejo izrazito protivnetno, obenem so bogat vir antioksidantov in melatonina, zaradi česar upočasnjujejo učinke staranja in pomagajo pri nespečnosti.

Uživanje češenj pospešuje nastajanje kolagena, zaradi česar je naša koža napeta in prožna, nohti in lasje pa zdravi in sijoči.

Ker so češnje po učinku zniževanja LDL-holesterola na tretjem mestu med sadjem, so dobra preventiva pred aterosklerozo in možganskimi boleznimi. Redno uživanje češenj ali češnjevega soka dokazano znižuje raven maščob v krvi, ki so ključni dejavnik za nastanek bolezni srca. V pomoč so tudi pri uravnavanju telesne teže.

%25C4%258De%25C5%25A1nje_2.jpg

Testo seveda naredim sama – tako dober nadev nima v kupljenem testu kaj iskati. Moko (cca. 500 g) rahlo osolim, naredim jamico in vanjo vlijem 1 jajce, žlico kisa in žlico stopljenega masla. Potem počasi prilivam toplo vodo in mesim. Vode prilijem toliko, da dobim gladko svilnato testo. Testo mora obvezno počivati na toplem najmanj pol ure. Preden ga pokrijem, ga še premažem s stopljenim maslom, da se ne bi naredila skorjica, ki bi ovirala kasnejšo vleko. Med tem časom si pripravim češnje in kremo. Češnje je seveda potrebno izkoščičiti. Za kremo pa stepem 100 g masla s 150 g sladkorja, dodam 3 rumenjake in še malo stepam. Potem dodam sneg 3 beljakov, rahlo premešam in dodam še 1 dl smetane. To je vrhunska krema prav nalašč za božanske zavitke.

Potem testo razvlečem po pomokanem prtu, ga malo pokapam z maslom in do ene tretjine premažem s kremo, potresem s češnjami in zavijem. Če imate radi bolj sladko, po vrhu češenj potresite še s sladkorjem. Lahko potresete še s cimetom, tokrat sem ga jaz namenoma izpustila.

Zavitega položim na pekač s peki papirjem in premažem s stopljenim maslom. Pečem ga dobre pol ure na 200 stopinjah Celzija.

In potem komaj dočakamo, da se malo ohladi, da se lahko zakadimo vanj.

%25C4%258De%25C5%25A1njev+zavitek_1.jpg

 

Včasih je lahko vlečenje testa prava mora, če testo ni voljno. Imate kakšne trike, nasvete za bolj voljno testo?