bezeg_1.jpg

 

Bezeg je nekdaj veljal za kmetíčevo lekarno. Z bezga je zdravilno skoraj vse. Čaj iz bezgovega cvetja je še vedno priljubljen za lajšanje težav pri prehladu in gripi, na druge koristi pa smo večinoma pozabili. Iz bezgovih jagod se da skuhati odlična marmelada, le paziti moramo, da uporabimo samo zrele, črne jagode. Po okusu je primerljiva z brusnično in enako kot ta tekne kot dodatek pri mesu v lovski in drugih omakah. Posušene zrele jagode so učinkovito sredstvo za pospeševanja prebave. Zdrobljene, ki jih stresemo v hladno vodo in zavremo, dajo čaj, ki zaprtje premaga že po eno uri.

V aprilu in maju nabiramo mlade poganjke in mlade liste. Cvetove nabiramo le v sončnem vremenu v juniju, septembra pa je čas za obiranje dozorelih jagod.

bezeg_2.jpg

Poleti je za osvežitev in žejo najboljši mrzel bezgov sok. Priprava je zelo enostavna, potrebno je samo malo volje do sprehoda v naravi in en dan čakanja, da lahko ta aromatični shranek pretočimo v steklenice.

No ja, če niste ravno košarkaške postave je dobro, da na sprehod povabite še večjo polovico, ki se bo stegovala proti najvišjim vejam, saj so tam ponavadi najlepši cvetovi.

Vzela sem dobrih 30 kobul bezgovih cvetov in jih očistila (beri z vsakega posebej obrala) žužkov. Skuhala sem sirup iz 3 litrov vode in 3 kg sladkorja in ga nekoliko ohladila. Potem sem v njega namočila bezgove cvetove, pokrila in pustila stati 24 ur.

Po enem dnevu uležavanja in oddajanja arome sem bezgove cvetove pobrala iz sirupa, ga precedila in vanj vmešala 90 g citronske kisline. Sledilo je samo še pretakanje sirupa v steklenice.


Bezgov+sirup.jpg