Bezgov sirup

bezeg_1.jpg

 

Bezeg je nekdaj veljal za kmetíčevo lekarno. Z bezga je zdravilno skoraj vse. Čaj iz bezgovega cvetja je še vedno priljubljen za lajšanje težav pri prehladu in gripi, na druge koristi pa smo večinoma pozabili. Iz bezgovih jagod se da skuhati odlična marmelada, le paziti moramo, da uporabimo samo zrele, črne jagode. Po okusu je primerljiva z brusnično in enako kot ta tekne kot dodatek pri mesu v lovski in drugih omakah. Posušene zrele jagode so učinkovito sredstvo za pospeševanja prebave. Zdrobljene, ki jih stresemo v hladno vodo in zavremo, dajo čaj, ki zaprtje premaga že po eno uri.

V aprilu in maju nabiramo mlade poganjke in mlade liste. Cvetove nabiramo le v sončnem vremenu v juniju, septembra pa je čas za obiranje dozorelih jagod.

bezeg_2.jpg

Poleti je za osvežitev in žejo najboljši mrzel bezgov sok. Priprava je zelo enostavna, potrebno je samo malo volje do sprehoda v naravi in en dan čakanja, da lahko ta aromatični shranek pretočimo v steklenice.

No ja, če niste ravno košarkaške postave je dobro, da na sprehod povabite še večjo polovico, ki se bo stegovala proti najvišjim vejam, saj so tam ponavadi najlepši cvetovi.

Vzela sem dobrih 30 kobul bezgovih cvetov in jih očistila (beri z vsakega posebej obrala) žužkov. Skuhala sem sirup iz 3 litrov vode in 3 kg sladkorja in ga nekoliko ohladila. Potem sem v njega namočila bezgove cvetove, pokrila in pustila stati 24 ur.

Po enem dnevu uležavanja in oddajanja arome sem bezgove cvetove pobrala iz sirupa, ga precedila in vanj vmešala 90 g citronske kisline. Sledilo je samo še pretakanje sirupa v steklenice.


Bezgov+sirup.jpg

31. 5. 2011|kategorije: brez glutena, sok, vegetarijansko|7 komentarjev

7 komentarjev

 1. mojca - mka 31. 5. 2011 at 18:34 - odgovori

  Ravno včeraj sem jih božala, prve cvetove gori pri potoku… A tam gre mimo cesta, jih ne nabiram… Za "moje" cvetove izpod planine bo treba pa še kak dan potrpljenja 🙂

 2. Pika 1. 6. 2011 at 9:20 - odgovori

  🙂 Lepo, naša fotka je enaka (edino desihn nalepk je drugačen). Dodala pa sem še lupino pomaranče in pest bazilikinih listov za malo "twista" (ker "klasiko" dobimo tudi od tašče).

 3. studio13 30. 5. 2012 at 20:29 - odgovori

  Sem ravno Ano Bulat prosila za recept, evo zdej ga pa imam :)!

 4. Nina J. 30. 5. 2012 at 21:58 - odgovori

  Koliko litrov sirupa pa pride iz tega? Si vse dala v steklenice (ker sem nekje brala, da so tudi plastenke ok?!)?

 5. HRANDICA 1. 6. 2012 at 7:10 - odgovori

  Njami, tudi jaz imam zelo rada bezgov sirup. Trenutno sušim cvetove za čaj. S sirupoma gremo v akcjo v prihodnjih dneh (če ne bo preveč deževalo).Ti si svoj bezgov sirup shranila v čudovite stekleničke. Ga pridem enkrat poskusit :))).
  Lep vikend.

 6. Gourmet forever 1. 6. 2012 at 20:46 - odgovori

  Jaz ga shranjujem kar v steklenicah. Pride ga pa okoli 6 litrov. LP

 7. Gourmet forever 1. 6. 2012 at 20:47 - odgovori

  Hrandica, te držim za besedo;-)

Napišite komentar

Culinary journey by me