strucke

Priprava kruha je zmotno zamudno in zahtevno opravilo. V bistvu gre samo za to, da se je treba odločit in poskusit. Pa zato ne potrebujete nobenega kruhomata. Tega pravzaprav odsvetujem.

Ko ga boste parkrat spekli sami, mi lahko verjamete, da se vam bo trgalo srce, da bi ga naslednjič kupili v trgovini. Posebej zato, ker ga lahko čez vikend napečete za cel teden in ga še mlačnega porcijsko zamrznete.

Pri peki kruha uporabljam vse sorte moke, če se le da z domačega mlina ali pa biološko pridelane in ne bele. Dobro se obnesejo pirina, polnozrnata in ržena, ki kruhu podaljšajo svežino. Največkrat naredim kar kombinacijo večih.

Tokrat sem vzela polnozrnato pirino in polnozrnato pšenično moko.

Moka2

      Moke

Za popestritev kruha, dodajanje nevsakdanjosti in seveda dobrega okusa sem se odločila, da mu dodam nekaj posušenih paradižnikov. Pa ne tistih iz olja, ampak samo lepo na soncu posušenih. Zdi se mi, da olje v kruhu nima kaj početi, da ga lahko samo pokvari. Sem že delala žemljice iz testa, v katerem je bilo oljčno olje, pa so bile dobre samo sveže pečene, potem pa so postale suhe in gumijaste, zato ne priporočam.
suhi-paradajz

Tale kupček posušeih paradižnikov se mi zdi, da sem v objektiv ujela tako…  romantično.

suhi-paradajz1

Količin nikoli ne tehtam. Vedno delam kruh po občutku. Testo zamesim tako, da je precej vlažen, zato ga mesim z električnimi kavlji.

V posodi za mesenje najprej zamešam različne vrste moke in moko ob strani solim. Dodam narezane posušene paradižnike. Posebej naredim kvasec (kvas, malo moke in žličko sladkorja – ali pa tudi ne zmešam z malo tople vode in pustim par minut, da začne nabrekati). Ko kvasec naraste, ga dodam k moki in ob dodajanju tople vode začnem mesiti. Dodajam toliko vode, da je testo lepo poenoteno, a še vedno precej lepljivo, vlažno. Mesim ga kakšne 10 minut. Potem ga potresem z moko in pustim vzhajati.

Moka1

testo

Iz vzhajanega testa, s pomočjo pomokanih rok, naredim poljubne oblike štručk, ki jih polagam na pekač s peki papirjem.

surove-strucke

Štručke po vrhu z nožem zarežem, da bo do njih prišlo še več zraka, da bodo še lepše vzhajale. Pa tudi na pogled bodo lepše, bolj privlačne. Na pekaču jih še enkrat pustim vzhajati.

Pečem jih pri 250 stopinjah Celzija kratek čas. Če dam v pečico še en pekač z vročo vodo, bodo štručke še bolj hrustljave in mehke, saj bo skorjica tanjša.

Tokrat sem se odločila, da sem polovico testa porabila za štručke, polovico pa za veliko štruco, ki jo bomo lahko rezali na kose. Slednjo sem tudi zamrznila.

kruh

Ali še danes sploh kdo peče kruh?