Po svoje je res neverjetno, da se takšna ljubiteljica mesa in rib kot sem jaz, odloči za en mesec veganskega prehranjevanja. Še sama niti ne vem, kdaj se mi je v glavi zgodil tisti preklop, ko sem sprejela odločitev, da bo januar brez vsega živalskega. Morda me je zadnjič navdušila veganska večerja, ko smo imeli na obisku vegana in na koncu vsi jedli samo veganske jedi. Morda je bil december tudi letos spet tisti, ko se je pretiravalo na vseh straneh – vsak dan kakšen zaključek, kjer se dobro je in oblilno pije. In glede na to, da sicer sploh ne jem kruha, tudi brezglutenskega ne, pa tudi krompirja in testenin ne, imam včasih občutek, da zaradi tega potem res pojem preveč mesa. Morda zato, ker sva zadnjič z mojo princesko govorili o problematiki onesnaževanja okolja zaradi pridelave mesa (o tem so namreč govorili v šoli). Najverjetneje je bil mix vsega skupaj. Nekaj pa verjetno tudi že iz navade, da se po decembru da telesu nekaj prostora za zadihati. Lani sem se januarja odpovedala sladkorju in mlečnim izdelkom (pa seveda alkoholu), in odpoved vsemu, razen tistemu v oklepaju potegnila čez celo leto 2018.  Pa sem si tokrat zadala, da svojemu telesu privoščim en mesec brez hrane, ki prihaja od živali.

Zanimivo je, da sicer sploh ne bi razmišljala o pripravi takšnega kruha, falafela, solate iz leče, tatarca iz lečeali pa bujte repe z dimljenim tofujem. S tem, ko se ti možnosti pri izbiri sestavin po eni strani omejijo, se ti po drugi odpira popolnoma novo obzorje jedi. Zaenkrat se kaže precej slastna napoved za januar.

 

In zdaj h kruhu, ki to niti ni – je hrustljavčkasta rezina, polna okusa in življenjenja. Med izdelavo sem bila sicer precej skeptična, če bo iz tega v resnici nastalo kaj užitnega. Celo med peko, ko sem vonjala kokosovo olje, mi nekako kar ni najbolj dišalo. A, ko sem hruh naslednji dan poskusila, so se mi prikazala nebesa. Točno po mojem okusu. Da ga ješ brez vsega. Ker ne rabi dodatkov. Nikakršnih dodatkov.

Najboljše je, da lahko po mojem sestavine tudi nekoliko prilagajaš po svojem okusu, le da količine nekako ostajajo v teh okvirih. Je pa veganski, brez glutena in tudi z malo OH.

SESTAVINE:

  • 1 skodelica sončničnih semen
  • 1/2 skodelice lanenih semen
  • 1/2 skodelice mandljev
  • 1 1/2 skodelice kvinojinih kosmičev (lahko tudi ovsenih, če niste preobčutljivi nanje – pri meni tudi brezglutenski ne gredo skozi)
  • 1/2 skodelice bučnih semen
  • 2 žlici chia semen
  • 3 žlice mletega indijskega tropotca
  • 1 žlička soli
  • 3 žlice stopljenega kokosovega olja
  • 450 ml vode

PRIPRAVA:

Zmešamo vse sestavine, razen vode in maščobe. Dodamo mokre sestavine in vse skupaj temeljito premešamo ter pustimo stati čez noč.

Naslednji dan zmes preložimo v pravokoten model – pekač, prekrit s peki papirjem in vse skupaj dobro potlačimo z žlico.

Pečemo približno 30 minut pri 180 stopnjah Celzija. Nato kruh zvrnemo iz pekača na raven pekač, da se dokončno zapeče z vseh strani v hrustljavo skorjičast kruh. Približno dodatnih 40 minut peke – vmes ga lahko tudi še obračamo.

Kruh se mora pred rezanjem popolnoma ohladiti.