Največkrat zajtrkujem kar sadje, a vidim, da ob hladnejših dneh potrebujem tudi kaj bolj konkretnega. Predvsem sedaj, ko se malo pripravljam na Ljubljanski maraton, se mi zdi pomembno, da poskrbim tudi za pravilno prehrano, da telesu zagotovim dovolj energije in hranil. Žitarice, celo brezglutenski ovseni kosmiči, mi povzročajo nemalo težav, kruha itak ne jem, jajca so pogosto pretežka hrana zame… Pa sem razmišljala, kako pripraviti granolo, ki mi bo dala energije, me ohranila lahkotno in bo povrhu vsega še nadokusna.

Ne morem verjeti! Zares ne morem verjeti, da sem tako navdušena nad tole različico granole, ki je dejansko veganska, brez kakršnihkoli sladkorjev ali nadomestkov sladkorja. Uporabila sem res samo biološko pridelane sestavine – osnova so meni najljubši oreščki – lešniki. Uporabila sem lešnike Natur pur, ki so zares odličnega okusa. Posebej všeč mi je, da je država porekla Italija, saj so italijanski lešniki prav zares eni boljših.

low-carb-granola_1_web

Prav ponosna sem tudi nad doma pripravljenim kokosovim jogurtom. Sicer se nisem nikoli navduševala nad kakršnimikoli nadomestki mlečnih izdelkov, a tale granola je kar klicala po tem, da je ne zamešam v klasičen mlečni jogurt. In ko sem iskala informacije o tem, kako se lahko doma pripravi kokosov jogurt, sem naletela samo na način zgoščevanja kokosovega mleka, ki mi niso bili po godu: ali z želatino ali z agar agarjem ali pa s probiotiki v prašku, ki poskrbijo za fermentacijo in zgoščevanje. Pa tudi sladkor so na veliko uporabljali – za hrano bakterijam.

OK, sem si rekla, ali naredim res naravni jogurt, ali pa raje uporabim kar mlečno klasiko. Pa sem se spomnila, kako zelo zgoščujoča je fino mleta kokosova moka in sem testirala, kako se bo obnesla v pripravi jogurta. In se je. Nastal je povsem naravni jogurt, naravno sladkastega okusa, ki je najboljša kombinacija za k najboljši granoli. Se hvalim kaj? Ne morem pomagati, ko sem pa v resnici tako ponosna nase;-)

 

low-carb-granola_2_web

 

SESTAVINE (ki jih lahko povsem po želji prilagajate):

  • 200 g bio lešnikov
  • 30 g bio kokosovega čipsa
  • 2 žlici bio zlatih mletih lanenih semen
  • 1 žlica bio črnega sezama
  • pol žličke bio cimeta
  • 20 g liofiliziranih malin (ali drugega liofiliziranega sadja) – lahko ga nadomestite tudi s svežim, a v tem primeru ga dodajamo svežega, sproti – ne v mešanico
  • 3 žlice bio kokosovega olja
  • 400 g bio kokosovega mleka
  • 2 žlici fino mlete bio kokosove moke

PRIPRAVA:

Lešnike in kokosov čips grobo sesekljamo, damo v posodo, primešamo še laneno seme, sezam, cimet in prelijemo s stopljenim kokosovim oljem ter dobro premešamo. Pečemo 15 minut pri 200 stopinjah Celzija in ohladimo, Ohlajeni granoli primešamo še liofilizirane maline in granolo shranimo v dobro zaprti posodi, da ohrani hrustljavost.

Za kokosov jogurt v kozici segrejemo mleko in vanj umešamo kokosovo moko. Kuhamo približno 5 minut na zelo nizkem ognju, nato pa precedimo in ohladimo.