Mandljevo+mleko_01.jpg

Že pred kar nekaj leti smo bili zaradi alergije na beljakovine kravjega mleka na strogi brezmlečni dieti, sedaj pa smo izvedeli, da še vedno ni čisto ok ali pa, da se je vrnila. Tako je morala princeska zopet na dieto. Seveda se bom tudi sedaj potrudila, da bo to čim manj občutila, da se ne bo počutila prikrajšano za kakšno stvar. Tako sem se sedaj končno lotila izdelave mandljevega mleka, ki me je po eni strani že dolgo mikal, po drugi pa sem bila zopet skeptična in polna predsodkov. Na srečo se je izkazalo, da so bili vsi strahovi povsem nepotrebni, saj je nastalo mleko praktično idelani substitut kravji različici.


SESTAVINE:

  • skodelica mandljev
  • 4 skodelice prekuhane in ohlajene vode
  • cimet, vanilija, datlji (po želji – ni pa potrebe)

PRIPRAVA:

Mandlje sem čez noč namočila v vodi. Naslednji dan sem jih odcedila in olupila. Namakanje je povzročilo, da je kožica nekoliko odstopila in so se tako lažje lupili. Še lažje pa jih je olupiti, če jih na hitro zblanširamo. V tem primeru bi jih najprej olupila in šele nato dala namočit.

Skodelico mandljev in 4 skodelice vode sem dala v blender in zmiksala do gladkega. Tu je resnično prednost, če imate kakšen fini blender, ki dobro zmelje. Jaz sem vesela, da imam zelo zmogljivega Omniblenda. Potem sem dobljeno tekočino precedila skozi krpo. Mleko sem shranila v hladilniku, kjer lahko počaka nekje 4 dni.

Po želji bi lahko v blender dodala še postrgan vanilijev strok, malo cimeta ali pa kakšen datelj in s tem dodala nekaj okusa in sladkobe.

Ostanek mandljev pa nisem zavrgla, pač pa sem jih uporabila za biskvit pri brezglutenskem tiramisuju. O tem pa več kdaj drugič.

Mandljevo mleko dodajam v smutije, uporabljam pri kuhi raznoraznih stvari in tudi v kavo se prav lepo poda.