Granula_02.jpg

Odkar sem doma in uživam v vsakodnevnem vstajanju, ko me namesto budilke zbudi najlepši nasmeh pod soncem, se še bolj zavedam, kako pomemben je dober zajtrk. Odkar pomnim sicer jem za zajtrk sadje, a je res, da si po njem kmalu lačen. In lačen si ful drugačen. Zato si zadnje čase poleg sadja – eno jabolko na dan prežene zdravnika stran – pripravljam še kakšne bogatejše, pa vseeno zdrave zalogaje.

Eden mojih najljubših zajtrkov je vsekakor domača granola z jogurtom in sadjem. Ta me prijetno nasiti in da energije za utežko težko že preko 9 kg in za najine dolge sprehode okoli jezera. Pripravim si jo velik kozarec in potem jo imam za kar nekaj zajtrkov.

Pri granoli mi je všeč tudi to, da ni nikjer zapisnih pravil – uporabim tisto, kar imam doma in vedno je odlična. Morda ste ujeli tisto z brusnicami, ki je bila odlična, a tudi tale ni nič manj. Celo maslo sem zamenjala z bolj zdravim kokosovim oljem. Poleg tega sem zelo vesela, da sem končno tudi pri nas našla ovsene kosmiče brez glutena.

Granula_01.jpg

 

SESTAVINE:

  • 325 g ovsenih kosmičev (če imate težave, poiščite brezglutenske)
  • 200 g mešanih oreščkov (mandlji, brazilski oreščki, lešniki…)
  • pest rozin
  • 2 žlici kokosovega olja
  • 1 žlica medu
  • 2 žlici javorjevega sirupa

PRIPRAVA:

Kokosovo olje sem stopila in zmešala skupaj z medom in javorjevim sirupom. Vse skupaj sem prelila čez ovsene kosmiče in dobro premešala. Dodala sem še oreščke, premešala, nato pa mešanico razporedila po pekaču, ki sem ga obložila s peki papirjem. Vse skupaj sem za 20 minut potisnila v pečico, segreto na 180 °C. Vmes sem parkrat premešala, da so se kosmiči enakomerno popekli.

Ohlajeni granoli sem dodala še rozine.

Granula_03.jpg

Granolo si vedno umešam v navadni, probiotični jogurt. Po želji si dodajam še sveže sadje ali pa suho sadje – odvisno od počutja in navdiha.

Granula_04.jpg

Po takšnem zajtrku gre ta dan težko kaj narobe. Energije je dovolj tudi za raznorazne problemčke, s katerimi se srečujemo vsak dan. Pa naj še kdo reče, da se po zajtrku ne pozna dan!

Pa vi? Poskrbite zjutraj za svoje telo? Mu ponudite dovolj kakovostne energije, ki jo potrebuje za delo, ki ga opravlja?