Kuhinjski%2Bpripomoc%CC%8Cki_02.jpg

Morda bo kdo od bralcev ob pogledu na moje tri najbljubše kuharske pripomočke najprej pomislil, da se v meni skriva kanček snoba, a resnici na ljubo je tako, da imajo kvalitetne in prave stvari svojo ceno. Zato ne pomislite najprej na to, da gre za snobizem, pač pa preprosto za stvari, ki so vredne svojega denarja in bi jih moral v svoji kuhinji imeti prav vsak, ki ga kuhanje veseli in navdušuje, saj je kuhanje in ustvarjanje v kuhinji z njimi lepše, predvsem pa preprostejše.

Na vsak način se moram na tem mestu za vse te dragulje moje kuhinje zahvaliti mojemu možu, ki ve, koliko mi pomenijo in me je zato že nekajkrat presenetil in razveselil z njimi.

Pa začnimo pri kuhinjskem robotu KitchenAid, ki je na trgu že od leta 1919.  Robusten in močan, predvsem pa vsestransko uporaben ter praktičen. Planetarni način mešanja z neposrednim prenosom omogoča hitro in učinkovito opravljeno delo.

Gospodinjski aparat KitchenAid je stabilen in trajen, izdelava iz najboljših materialov (nerjaveča jekla) pa mu prinaša dolgo življenjsko dobo. 

V osnovnem “paketu” so trije nastavki – spirala, lopatica in metlica. Kar pa je najboljše, je to, da ima aparat možnost dodajanja še druhig nastavkov in s tem postane pravi kuhinjski robot – mesoreznica, rezalec in strgalec zelenjave, pasirka zelenjave in sadja, strojček za izdelavo testenin, sladoleda in še česa. 

Potem pa je tu že znamenita litoželezna posoda Le Creuset. Pravijo, da je kuhanje najbolj zdravo ravno v litoželeznih posodah. Posoda je primerna za uporabo na vseh kuhalnih površinah, hrana v njej pa se zaradi litega železa enakomerno skuha ali speče. Lahko jo uporabljate tudi v pečici in perete v pomivalnem stroju.

Ta posoda je zame kot nekakšna dota, ki bo kasneje prešla na katerega od mojih otrok, saj je večna. Že ko posodo primeš v roke ti je jasno, da gre za pravo stvar, saj je res težka –  a kakšna pa naj bo, če je železna.

Taveliko, ki ima tudi pokrovko uporabljam vedno, kadar kuham kakšne stvari, ki terjajo daljše kuhanje ali pa celo kombiniranje s kuho na štedilniku in v pečici: golaž, sarma, polnjene paprike, enolončnice, paello, govejo juho, dolgo dušeno govedino in še in še. Hrana se odlično skuha, se ne prijema, zdi se mi celo, da ima bistveno boljši okus.

Ponve, ki so z notranje strani prevlečene s črnim emajlom, pa uporabljam predvsem za peko raznih stvari, od mesa, rib, zelenjave, pa tudi jajc in omlet. Na emajlu se namreč sčasoma ustvari patinast sloj, ki poskrbi, da se hrana na njem ne prime. Za razliko od teflonskih ponev, se pri tej material ne obrabi in ne lušči, kar je izjemnega pomena za zdravje moje družine. Tudi tu ima hrana boljši okus in moje jedi zato poženejo še več aplavza;-)

Trenutno imam štiri Le Creuset posode, a imam nagledano še eno, nekoliko manjšo – takšno, v kateri bom lahko pripravljala vsakodnevno juhe, rižote in omake za testenine. Upam, da se kmalu pridruži tem, ki so že pri meni. Potem bom zagotovo iz omare odstranila kakšno aluminijaste narave, o katerih vsak dan več beremo, da niso najbolj prijazne našemu zdravju.

Glede na to, da so trenutno kar precej znižane, mislim, da bo potrebno izkoristiti priložnost in kmalu v nakup.

Za konec, pa zato čisto nič manj pomembno, pa kvalitetni noži Oster rob. Do tedaj, ko sem prijela v roke ta nož, nisem vedela, kako zelo pombno je v resnici, s čem režemo. Saj sem imela že prej doma kakšen nož, ki bi naj štel med kvalitetnejše (WMF), ampak v resnici med temi ni primerjave. Rezanje s temi noži je poezija. Je pravljica. Je vse, kar ste si vedno želeli. Uporabljam jih samo jaz, saj so izredno ostri, pa tudi sicer pravijo, da si nožev ne bi smeli posojati, kot si frizerji ne posojajo škarij.

Po vsaki uporabi jih takoj umijem – seveda ročno, osušim in shranim nazaj v škatlo, v kateri sem jih dobila. Pravijo, da se nožev naj ne bi podarjalo, a jaz sem vesela, da so bili meni podarjeni. Počutila sem se namreč kot bi odkrila novi svet.

Takole, sedaj sem vam predstavila moje tri najljubše kuhinjske pripomočke, ki so meni spremenili življenje v kuhinji. Za vsakega od teh lahko rečem, da vam ga privoščim in nedvomno priporočam.

Zase pa, da upam, da se bom z njimi še srečala v neki nadgrajeni zgodbi;-)