Kuhinjski pripomočki, ki sem si jih od nekdaj želela

Kuhinjski%2Bpripomoc%CC%8Cki_02.jpg

Morda bo kdo od bralcev ob pogledu na moje tri najbljubše kuharske pripomočke najprej pomislil, da se v meni skriva kanček snoba, a resnici na ljubo je tako, da imajo kvalitetne in prave stvari svojo ceno. Zato ne pomislite najprej na to, da gre za snobizem, pač pa preprosto za stvari, ki so vredne svojega denarja in bi jih moral v svoji kuhinji imeti prav vsak, ki ga kuhanje veseli in navdušuje, saj je kuhanje in ustvarjanje v kuhinji z njimi lepše, predvsem pa preprostejše.

Na vsak način se moram na tem mestu za vse te dragulje moje kuhinje zahvaliti mojemu možu, ki ve, koliko mi pomenijo in me je zato že nekajkrat presenetil in razveselil z njimi.

Pa začnimo pri kuhinjskem robotu KitchenAid, ki je na trgu že od leta 1919.  Robusten in močan, predvsem pa vsestransko uporaben ter praktičen. Planetarni način mešanja z neposrednim prenosom omogoča hitro in učinkovito opravljeno delo.

Gospodinjski aparat KitchenAid je stabilen in trajen, izdelava iz najboljših materialov (nerjaveča jekla) pa mu prinaša dolgo življenjsko dobo. 

V osnovnem “paketu” so trije nastavki – spirala, lopatica in metlica. Kar pa je najboljše, je to, da ima aparat možnost dodajanja še druhig nastavkov in s tem postane pravi kuhinjski robot – mesoreznica, rezalec in strgalec zelenjave, pasirka zelenjave in sadja, strojček za izdelavo testenin, sladoleda in še česa. 

Potem pa je tu že znamenita litoželezna posoda Le Creuset. Pravijo, da je kuhanje najbolj zdravo ravno v litoželeznih posodah. Posoda je primerna za uporabo na vseh kuhalnih površinah, hrana v njej pa se zaradi litega železa enakomerno skuha ali speče. Lahko jo uporabljate tudi v pečici in perete v pomivalnem stroju.

Ta posoda je zame kot nekakšna dota, ki bo kasneje prešla na katerega od mojih otrok, saj je večna. Že ko posodo primeš v roke ti je jasno, da gre za pravo stvar, saj je res težka –  a kakšna pa naj bo, če je železna.

Taveliko, ki ima tudi pokrovko uporabljam vedno, kadar kuham kakšne stvari, ki terjajo daljše kuhanje ali pa celo kombiniranje s kuho na štedilniku in v pečici: golaž, sarma, polnjene paprike, enolončnice, paello, govejo juho, dolgo dušeno govedino in še in še. Hrana se odlično skuha, se ne prijema, zdi se mi celo, da ima bistveno boljši okus.

Ponve, ki so z notranje strani prevlečene s črnim emajlom, pa uporabljam predvsem za peko raznih stvari, od mesa, rib, zelenjave, pa tudi jajc in omlet. Na emajlu se namreč sčasoma ustvari patinast sloj, ki poskrbi, da se hrana na njem ne prime. Za razliko od teflonskih ponev, se pri tej material ne obrabi in ne lušči, kar je izjemnega pomena za zdravje moje družine. Tudi tu ima hrana boljši okus in moje jedi zato poženejo še več aplavza;-)

Trenutno imam štiri Le Creuset posode, a imam nagledano še eno, nekoliko manjšo – takšno, v kateri bom lahko pripravljala vsakodnevno juhe, rižote in omake za testenine. Upam, da se kmalu pridruži tem, ki so že pri meni. Potem bom zagotovo iz omare odstranila kakšno aluminijaste narave, o katerih vsak dan več beremo, da niso najbolj prijazne našemu zdravju.

Glede na to, da so trenutno kar precej znižane, mislim, da bo potrebno izkoristiti priložnost in kmalu v nakup.

Za konec, pa zato čisto nič manj pomembno, pa kvalitetni noži Oster rob. Do tedaj, ko sem prijela v roke ta nož, nisem vedela, kako zelo pombno je v resnici, s čem režemo. Saj sem imela že prej doma kakšen nož, ki bi naj štel med kvalitetnejše (WMF), ampak v resnici med temi ni primerjave. Rezanje s temi noži je poezija. Je pravljica. Je vse, kar ste si vedno želeli. Uporabljam jih samo jaz, saj so izredno ostri, pa tudi sicer pravijo, da si nožev ne bi smeli posojati, kot si frizerji ne posojajo škarij.

Po vsaki uporabi jih takoj umijem – seveda ročno, osušim in shranim nazaj v škatlo, v kateri sem jih dobila. Pravijo, da se nožev naj ne bi podarjalo, a jaz sem vesela, da so bili meni podarjeni. Počutila sem se namreč kot bi odkrila novi svet.

Takole, sedaj sem vam predstavila moje tri najljubše kuhinjske pripomočke, ki so meni spremenili življenje v kuhinji. Za vsakega od teh lahko rečem, da vam ga privoščim in nedvomno priporočam.

Zase pa, da upam, da se bom z njimi še srečala v neki nadgrajeni zgodbi;-)

25. 4. 2015|kategorije: novice|12 komentarjev

12 komentarjev

 1. Zulejka 26. 4. 2015 at 7:37 - odgovori

  Imaš pa res super moža! Jaz mojega ne morem prepričat, da so kuhinjski pripomočki dovolj romantično darilo;) Za Le Creuset in japonske nože lahko samo pritrdim, sicer nimam takega nabora kot ti, pa vendar;) za Kitchen aid pa ne vem. Trenutno se še neki matram z ročnim mikserjem od gorenja, za katerega se mi vsakič zdi, da bo kar crknil, ker posmrdeva;) ampak se še drži;)

 2. Vladuška 27. 4. 2015 at 9:38 - odgovori

  Jaz vsekakor ne bi govorila o snobizmu, ker je to povsem isto kot pri mojem hobiju. Do dobrih rezultatov je veliko lažje priti s kvalitetnimi pripomočki in to sem sama kaj kmalu izkusila. In isto je pri tebi. Toliko kot ti kuhaš je povsem prav, da imaš kvalitetne pripomočke in super se mi zdi, da si vse to predstavila tudi nam.

 3. Anonimni 27. 4. 2015 at 15:05 - odgovori

  Vse te pripomočke imam tudi jaz(razen nožev,ki so od GLOBALa-zelo kvalitetni,lahki) in moram samo potrditi tvoje ugotovitve!!! Brez le teh si sploh ne predstavljam dela v kuhinji.Pravi užitek. LP

 4. Vida Bombek 6. 5. 2015 at 11:13 - odgovori

  zanima me, kakšne pekače (modle) uporabljate za torte. Nekaj sem jih poedovala, vendar sopričeli puščati oz. aluminijasta je pričela kvariti okus torte in sem jo vrgla stran. ne bi rada uporablljala teflonske. Sedaj iščem nekaj novega. hvala za nasvet.

 5. Jelka P 18. 5. 2015 at 19:41 - odgovori

  Krasno darilo,tudi sama si želim kuhinjskega robota:)

 6. Jelka P 18. 5. 2015 at 19:42 - odgovori

  Krasno darilo,tudi sama si želim kuhinjskega robota:)

 7. Irena 28. 3. 2016 at 9:29 - odgovori

  Pozdravljena,
  že dolgo časa redno spremljam objave na vašem blogu. Neskončno veliko zanimivih idej in receptov sem prebrala in jih tudi veliko realizirala.
  Tak je bil tudi nakup posode La creuset. Zelo mi je všeč in jo vsak dan uporabljam. Moram povedati, da meni se rado kaj prime, mogoče imam prevročo ploščo.
  Zdaj pa intenzivno iščem nov aparat za stepanje in gnetenje, saj mi moj stari počasi odpoveduje. Zanimam se za gospodinjski aparat KitchenAid. V katalogu jih je veliko, cene so visoke, vendar me moti, ker je moč tako nizka (300W). Bojim se da je to za gnetenje testa premalo. Mi lahko iz lastnih izkušenj svetujete,kako močan naj bo.

  Veliko uspeha pri kuhanju in pohvale za odličen blog. Še naprej vas bom z veseljem spremljala.

  Irena

 8. spela 29. 3. 2016 at 7:25 - odgovori

  Pozdravljeni Irena,

  pri meni se KitchenAid odlično obnese. Morda je res, da ga za gnetenje testa še najmanj uporabljam, a sem ga tudi že preizkusila in se mi je zdel dovolj močan. Z ostalimi “roboti” pa žal nimam izkušenj.

 9. Pika 23. 2. 2017 at 12:42 - odgovori

  Pozdravljeni,
  vsec mi je vas zapis, ker imam vedno tezave pri izbiri. Sploh, ce je cen visoka, se tezko odlocim za nakup brez “priporocila”. Ker z nozi ravno nimam izkusenj, bi pa potrebovala dober noz za zelenjavo, me zanima vrsta oz. ime noza, ki ga najpogosteje uporabljate.

  • spela 24. 2. 2017 at 17:24 - odgovori

   Najljubši so mi noži Oster rob – npr.Misono UX10 Santoku 180

 10. Katarina 12. 7. 2018 at 12:06 - odgovori

  Pozdravljena, kako veliko posodo za kuhanje golažov imate? razmišljam ali je dovolj 26cm ali mora biti večja (za 4-5članov). LP

  • Špela 3. 8. 2018 at 12:37 - odgovori

   Pozdravljena Katarina, se opravičujem za pozen odgovor. Kadar jaz kuham stvari kot so golaž inp., vedno skuham za dvakrat, tako da svetujem večjo posodo. Pri golažu gre kar nekaj časa, pa tudi vonj je, tako da si vedno rečem, naj bo 1 x za 2 x 😉

Napišite komentar

Culinary journey by me