Gostilna Ruj, Dutovlje

Ruj_01.jpg

 

Kras je tako lep, da se ga vsekakor splača obiskati. Večkrat na leto. Vsak letni čas nam lahko ponudi nekaj posebnega, lepega, nepozabnega. A meni najljubša je pomlad na Krasu. Izletu pa bo vsekakor dodal pečat tudi kakšen okusen grižljaj. Z obiskom okrepčevalnice Ruj boste tega zagotovo dobili.
Najbolj mi je všeč dnevna ponudba – se pravi, tam ne boste našli klasičnega jedilnika, na kateren bi lahko vse leto naročali enake jedi. Šef Peter vam bo možnosti prebral z njegovega osebnega menija, ki ga prilagajajo glede na letni čas, sezonskost in dostopnost sestavin. In to mi je najbolj všeč.

 

Ruj_02.jpg

 

Tokrat smo iz njihovega menija za predjed izbrali zajčjo pašteto, ki je bila korektna. Kljub sicer nežnemu  okusu zajčjega mesa, je imela pašteta presenetljivo veliko okusa.

 

Ruj_03.jpg

Zelo cenim gostilne, kjer se da dobiti skledo domače solate ali pa radiča, in ne listov uvele, teden dni stare Gentilke, ki je prišla iz kakšne italijanske veletržnice. Z dodatkom odličnega oljčnega olja je zgodba popolna.

 

Ruj_04.jpg

 

Zame zmagovalna je bila tale juha iz mladega graha – kremna, sladkasta, božanska. Po vrhu so potrosili nekaj ocvrtih zelišč, kar bi jaz mirno izpustila, saj so na trenutke delovali moteče v žametasti strukturi grahovega veličanstva.

 

Ruj_05.jpg

Kokošji ragu s polento – odlična izbira, ki me je popeljala za domačo mizo moje ome. Ga ni čez okus domačnosti!

 

Ruj_06.jpg

 

Kuhanje mesa v vakuumu, pri nizki temperaturi, je očitno res “in”. In ne kar tako – meso je zares mehko, sočno in okusno. Tej vratovini so za piko na i po kuhanju  namenili še glaziranje v medu, kar je bila odlična izbira.

 

Ruj_07.jpg

Sladica – limonina krema – je bila menda tudi odlična – a jaz sem bila prepolna.

Obisk bomo vsekakor še ponovili, ko bomo v tistih koncih ali pa celo naredili kakšen krog, ki nas bo popeljal do tja, da vidimo, kaj bosta takrat za nas pripravila gospod Peter in njegova žena, ki sicer vodi kuhinjo. Prepričana sem, da bomo odšli zadovoljni – kot tokrat.

19. 6. 2013|kategorije: ocene|14 komentarjev

14 komentarjev

 1. DB 19. 6. 2013 at 10:04 - odgovori

  Spet odlično predstavljeno s korektnimi komentarji vsake jedi. Tukaj ti pa moja zavida, ker je jaz ne vozim tako lepo razvajat.

 2. with passion by kras 19. 6. 2013 at 10:32 - odgovori

  Ste bili v Dolu pri Vogljah? Pred približno pol leta smo želeli k njim na kosilo ali večerjo, pa je bila gostilna zaprta. Če je to ta, me veseli, da so jo zopet odprli in bom končno preizkusila njihov menu.

 3. Gourmet forever 19. 6. 2013 at 10:39 - odgovori

  Ja, to je v Dolu pri Vogljah, pošta pa je Dutovlje;-)

 4. lifeisgreat. 19. 6. 2013 at 11:30 - odgovori

  Živjo vsem!

  Joj, kakšno SREČO imam šele jaz!!!! Trenutno se razvajam s Petrom in Vildano iz te gostilne RUJ kar "privatno". Prišla sta me namreč že četrtič obiskat na otok Vis (kjer imamo apartmaje za turiste) in kako lepo mi je, da preberem nekaj o njima. Razvajata nas vse takole: včeraj nam je Peter pripravil škampe na karpačo z njegovo domačo jabolčno kremo in potem pašto s škampi, vse čisto sveže iz Jadrana. Ravnokar smo na plaži ugotovili, da bomo za kosilo skuhali kar eno njihovo ta pravo domačo zelenjavno mineštro, potem gremo pa zvečer po čisto svežo palamido, za katero ima Peter že vse recepte v glavi. Vsem sporočam torej: da bo gostilna zaprta ta vikend, ker je to njun edini dopust, ki si ga vzameta čez leto – pišem kar iz prve roke. 🙂 No, obljubim pa tudi, da se vam Peter kasneje, ko mu povem za tole objavo, tudi oglasi! Vse lepo pozdravljam iz Rukavca na Visu,

  Viktorija

 5. vesna 19. 6. 2013 at 11:59 - odgovori

  Izgleda slastno, bo za poskusit. Edino jaz bi na Krasu pila kraško vino, ne briško (pa sem ljubiteljica obojega, da ne bo pomote) 🙂

 6. TinaF 19. 6. 2013 at 12:10 - odgovori

  Avtor je odstranil ta komentar.

 7. TinaF 19. 6. 2013 at 12:11 - odgovori

  Gostilno Ruj poznam tudi jaz. Peter in njegova žena nikoli ne razočarata. Hmmm…V kratkem bi jih lahko ponovno obiskala;)

 8. Vladuška 19. 6. 2013 at 12:31 - odgovori

  Krasen opis v besedi in sliki. Njami 🙂

 9. Anita 19. 6. 2013 at 21:40 - odgovori

  Joj, kako nas ti vedno napolniš z radovednostjo in željami po obiskovanju novih krajev in spoznavanju novih okusov. Bravo!

 10. Gourmet forever 19. 6. 2013 at 21:40 - odgovori

  Uf, to je pa res sreča! Uživajte!

 11. nina 22. 6. 2013 at 16:04 - odgovori

  Pa da pristavim, da ima Peter najboljši catering daleč naokrog;) Očaral je 80 povabljencev najine poroke!

 12. with passion by kras 18. 7. 2013 at 15:03 - odgovori

  Bili danes tam po vcerajsnjem ogledu zaradi urnika delovanja. Urnik pravi od cetrtka do nedelje od 12.do 22. ure. Ob 12.30 smo bili tam vendar zal je bilo zaprto. Brez kakrsnegakoli obvestila.
  Menim, da je to zelo nekorekten in nespostljiv odnos do gostov. To se ni zgodilo prvic. Torej, o gostilnici Ruj ne morem napisat nic pozitivnega.Se manj pa o lastniku.

 13. Gourmet forever 20. 7. 2013 at 11:54 - odgovori

  Mi je žal, da se je to zgodilo. To vsekakor ni dobro – predvsem za njih. Stranke morajo biti na prvem mestu, zato najmanj kar je manjkalo, je bilo obvestilo. Se strinjam!

 14. Anonimni 9. 5. 2014 at 9:00 - odgovori

  po priporočilu odkrila tale blog in sem v trenutku postala lačna 😉 Super in le tako naprej…mogoče pa edina stvar, ki jo pogrešam, je ta, da na koncu ni nikjer napisano v kakšni ceni se kakšno takšno kulinarično okušanje vrti…tako, da če se še to nekam doda, bo TOP 😉

Napišite komentar

Culinary journey by me