Draga%2Bdi%2BLovran_03.jpg

Lahko rečem, da sem se na pretekli, Mariji zahvaljujoč podaljšan vikend, zares naužila morskih dobrot. Celo leto, vsak dan, bi lahko jedla svežo morsko hrano. Že zaradi tega bi se splačalo preseliti kam bližje obali – sveže ribe in morske dobrote so nekaj najboljšega! Saj imam rada meso, a kadar govorimo o sveže morskem, takrat zmaga slednji.

Da ima istrski polotok veliko dobrih restavracij, spoznavam šele zadnji dve leti. In tokrat lahko na seznam vrhunskih dodam še (najmanj) dve.

Na hribu nad Lovranom pri Opatiji, na poti proti Učki, se nahaja majhen, a ljubek Hotel Draga di Lovrana. Verjetno pa je restavracija hotela tisto, kar je zanimivejši del te zgodbe. Ali kvečjemu oboje skupaj. Zelo prijeten ambient, prijazno osebje, krasen razgled na Rijeko in Krk ter odlična morska hrana.

Draga%2Bdi%2BLovran_01.jpg

Pozdrav iz kuhinje je bila nežna škampova panna cotta z močnejšim oljčnim oljem in česnovimi kalčki – fina kombinacija in dobra ideja za doma.

Draga%2Bdi%2BLovran_02.jpg

Za hladne predjedi smo poskusili vsega po malo – vse pa surovo: vongole, ostrige, kvarnerski škampi, brancin in tuna. Moji najljubši so bili zagotovo škampi. Školjke in ostrige sem jedla pa še bolj sveže in to ne tako blizu morja (Žeja, Ozeljan).

Draga%2Bdi%2BLovran_03.jpg

Kombinacija kapesante in gob dobro funkcionira – morda bi lahko samo namesto dveh, postregli tri školjke;-)

Draga%2Bdi%2BLovran_04.jpg
Tole pa je jed, ki je sicer nikoli nisem jedla, niti videti ali vonjati je nisem mogla – a je bila v mesni različici – vampi. Le da so tile tukaj vampi morske žabe, ki jih pripravijo v odlični omaki z malo čičerike. Če jih ne bi poskusila, bi se še naprej zgražala ob besedi “vampi”, tako pa bom odslej malo bolj zadržana pri komentarjih – tile so bili zares okusni.

Draga%2Bdi%2BLovran_05.jpg

Tole je bila sicer zame zmagovalna topla predjed – pečena hobotnica s tartufi. Prava mera vsega, dišalo pa je kot pri norcih. In če sicer tartufe najraje vonjam, so bili pri tej jedi vredni vsakega grižljaja.

Draga%2Bdi%2BLovran_06.jpg

Posrečena kombinacija sladkih škampov in breskve, združena v popolni rižoti. Še vedno trdim, da se po rižoti vidi, kako dober kuhar je za štedilnikom – in tale je bila popolno kuhana.

Draga%2Bdi%2BLovran_07.jpg

Za glavno jed pa smo se odločili za morsko žabo, pečeno v pečici z zelenjavo. Riba je bila okusna, a zame jo je moja različica prekosila;-)

Draga%2Bdi%2BLovran_08.jpg

Pri sladicah pa težko kaj konkretnega zapišem, saj sem poskusila samo (kao) domači sladoled, ki pa me žal ni prepričal v domačnost. Seveda, lahko da je bil pripravljen doma, a če je pripravljen iz praška, to zame ni domače – ta je vendar nastal v neki proizvodnji, s kupi nadomestkov prave hrane. Dragi, ki zna poskrbeti zase, si je naročil flambirane smokve v listnatem testu, ki pa so bile bojda carske.

Draga%2Bdi%2BLovran_09.jpg

Ojoj, škoda, da je že konec. A na srečo pride kmalu še ena iz bližnje okolice – in tudi ta vrhunska. Stay tuned;-)