Gostilna Grof – novodobni Štorman

Grof_1.jpg

 

Ko so začeli prenavljati hišo, ki je kar nekaj let samevala pri vstopu na avtocesto na Vranskem in ko se je začelo govoriti, kdo bodo lastniki novonastajajoče gostilne, sem komaj čakala, da tudi v tem, sicer ne ravno kulinarično bogatem, koncu dobimo nekaj svežega, novega. Pa s tem nisem upala na visoko kuhinjo, ravno nasprotno, upala sem na ponudbo v stilu ljubljanskega Kavala.

In potem smo jo dočakali – gostilno Grof. Ko smo bili prvič tam, je bilo že ob pogledu na jedilni list jasno, da so si lastniki zamislili drugačen koncept. Na njem lahko najdete praktično ves miks, ki se rola po slovenskih povprečnih gostilnah – od pic, pripravljenih, z mesom okrašenih solat, biftkov pa vse do filane paprike, perutničk, jetrc, obar, jot in kar je še tega. Halo? Ali se ob tej ponudbi nihče ne vpraša o svežini teh jedi in sestavin. Kako lahko ima nekdo celo leto na zalogi vse od jetrc do polnjenih paprik, ki so sicer aktualne bolj v poletnem času. Aja, seveda obstajajo zamrzovalniki in mikrovalovke, ampak tega pač ne iščem in tudi ne želim v moji prehrani.

Interier je sicer krasen, fantastično izhodišče za kuhinjo toskansekga, sredozemskega in italijanskega porekla, a pri tem se vse skupaj tudi konča.

Za začetek in “porodne težave” sem bila tolerantna in Grof je dobil od mene kar nekaj možnosti, a upati v nedogled ne gre. Če začnem samo z osebjem, je z izjemo ene prijazne punce, osebje precej neprijazno, nepotrpežljivo in brez občutka za gosta. Iz slednjega izhaja tudi naslednja pripomba, da smo za eno mizo hrano dobili vsak ob svojem času, kar je zame povsem nesprejemljivo. Ko sem mojo rižoto praktično že pojedla, so pice za otroke, ki so lačni še manj pripravljeni na čakanje, šele prišle. Pice so bile menda še kar okusne, a to velja le za polovico, torej do tam, ko se je začel zažgani del. Črnega zažganega testa se pač ne da jesti.

Kar mi je trn v peti več gostiln, ta ni nobena izjema, so omake, ki vse po vrsti bazirajo na moki. Peresniki z lososom in češnjevim paradižnikom – sliši se dobro, a pozabili so napisati, da se vse skupaj paca v smetani z nekaj žlicami moke.

 

Grof_2.jpg

 

Pečena polenta na žaru z jurčki – bere se dobro, pa še brez glutena. Ampak, kaj sem dobila? Polento, prelito z moknato omako z jurčki – kar tema se mi je spustila na oči. Kljub vsemu sem zbrala toliko energije, da sem gospodu, ki nam je stregel, prijazno povedala, da iz zdravstvenih razlogov moke ne smem uživati in da, ker je na meniju pisalo, da gre za jed z žara, tega nisem posebej omenjala, saj navadno žar in moka ne gresta z roko v roki. Nisem mogla verjeti svojim očem, saj me je gospod malodane nazijal, da naj drugič povem, kaj lahko jem in kaj ne in to preden naročam hrano. Sicer mi je potem zadevo odnesel in so v kuhinji pripravili “pravo” žar različico – ali pa tudi ne. Spraševala sem se, če so gobe namočili kar v fritezo, saj je iz gob kar curljalo olje.

 

Grof_3.jpg

Grof me očitno ni prepričal, tudi za hitro potešitev vsakdanje lakote ne. Opažam pa, da ljudje kar hodijo tja, tako da morda moje mnenje ne predstavlja mnenja večine, ampak to tako že sama vem.

Konec koncev pa so bile tudi pri Štormanu pred desetletjem ali dvema dolge vrste in polne mize, saj je znal Zvonko (Štorman) s svojimi čez rob segajočimi dunajci in kupi pomfrija navdušiti množice lačnih potrošnikov.

A zame je Grof le še ena gostilna, ki ima skoraj vse, razen kuharja.

31. 5. 2011|kategorije: ocene|14 komentarjev

14 komentarjev

 1. Pika 1. 6. 2011 at 8:59 - odgovori

  Pred kratkim sem nekje na netu zasledila seznam najboljših lokalov po različnih tipih (picerija, gostilna z domačo hrano etc.). Omenjene lokacije so mi bile nekatere znane, druge ne, a menim, da so bile izbrane na podlagi kakovosti hrane. Eden prvih komentarjev pod člankom pa je bil, da kakšne seznam to je, če ni na njem Jurmana in Portala 🙂
  Menim, da to veliko pove o povprečnem slovenskem "okusu" – važna je količina in ne kvaliteta.

  😉

 2. MilOne 2. 6. 2011 at 8:09 - odgovori

  o Grofu se slišijo tako plusi kot minusi. sem ga tudi sama, res zelo na hitro, obiskala. na prvi pogled mi ni prav nič dišalo iz jedilnega lista. po drugem "branju" pa sem se odločila za njoke v rožmarinovi omaki. najbolj sem se bala, da bom dobila goro njokov in sem natakarja previdno vprašala o količini. zatrdil mi je da jih je ravno dovolj. res jih ni bilo preveč, omakca je pa tudi bila presenetljivo, kako naj rečem…lahka. pica, ki jo je jedel partner, pa je bila čisto neslana… niso me prepričali za obisk v bljižni prihodnosti 🙂

  vse pohvale za celoten blog!paša za oči 🙂

 3. Gourmet forever 2. 6. 2011 at 8:33 - odgovori

  Pika, se strinjam s tvojo poanto! Ampak mi se ne damo;-)

  MilOne, poznam veliko ljudi, ki so povsem zadovoljni z njihovo ponudbo. In to se vidi tudi po zasedenosti parkirišča. To izvira deloma tudi iz Pikinega komentarja – tudi v Portalu je gneča in bistveno več ljudi kot npr. v Maku. Menim pa, da ljudem ne bi smelo biti vseeno, kaj dajo vase.

  Hvala za pohvalo;-)

 4. MilOne 2. 6. 2011 at 9:01 - odgovori

  absolutno se strinjam, da nam ne sme biti vseeno kaj in koliko nesemo v usta.

  ne morem se prijaviti s svojim blogom, se bom kar podpisala pod komentar 🙂

  https://kalejdoskop.blog.siol.net/

  lp
  Milena

 5. Anonimni 15. 6. 2011 at 6:23 - odgovori

  Gospa ali gospod ki ste bili tako razočarani.
  Upam da doma jeste bolje in če je tako si raje kuhajte doma in pustite ljudi,ki odpirajo kaj novega in dajejo kruh mnogim zaposlenim,ki se trudijo v tej omenjeni GOSTILNI GROF.
  Se strinjam za kritike,so dobrodošle, ampak za tako obširen blog je pa ˝malo preveč pretiravanja˝glede slabe kakovosti.
  Smo kot družina tudi sami poizkusili hrano in ni bilo tako katastrofalno.

  lp
  Živko

 6. Gourmet 15. 6. 2011 at 11:34 - odgovori

  Spoštovani gospod Živko,
  tale blog je samo kraj, kjer pišem o mojih kuharskih izkušnjah, receptih, idejah, občasno pa napišem tudi kakšno mnenje – moje mnenje. Zelo mi je žal, če ste bili zaradi moje subjektivne ocene omenjene gostilne prizadeti ali razočarani, kar nikakor ni bil moj namen.
  Mojega mnenja ne vsiljujem nikomur – nasprotno, v prispevku celo pišem, da moje mnenje ni reprezentativno mnenju večine.
  Pozdravljam novo odprtje gostilne Grof z upanjem, da bo s časom postajala le še boljša. Prostor za rast imamo pa vsi – tudi jaz.
  Prijazen pozdrav in hvala za komentar!

 7. Anonimni 16. 6. 2011 at 14:36 - odgovori

  Zopet Živko

  Da samo skomentiram to.Imam tudi sam gostilno in po moje je to kar ste napisali anti propaganda in odganjanje potencialnih gostov in slaba luč na to gostilno.

  l.p.

 8. Anonimni 16. 6. 2011 at 17:01 - odgovori

  Gospod Živko,
  očitno vaš bonton, uporaba ali pa branje blogga nista najbolj posrečena kombinacija. S svojim ravnanjem samo potrjujete ideologijo povprečnega slovenskega gostinstva. Prodajaj in ponujaj kakršno koli »sranje« samo, da se denar obrača. Iz naslova blogga sklepam, da ima avtor strast do hrane, po objavljenih člankih pa sem prepričan, da ima strast do dobre hrane. Največjo anti propagando ustvarjate prav vi, saj se zavzemate, da se podpira svaštarija. Nisem bil še v gostilni Grof , ampak glede na vašo prizadevanje g. Živko, vidim, da je gostilna resnično namenjena ne gurmanom!

  Avtorju blogga se opravičujem, da sem se spustil v razpravljanjea na bloggu in ne na forumu, kjer je za to prostor. Bi pa resnično pohvalil vaš prispevek k slovenskemu gurmanstvu. Spoštovani avtor blogga, mene vsak dan, zadnjih dveh mesecev prepričujete s prispevki, recepti in seveda fotografijami, da imate ljubezen do hrane. Odličen blog!

  Lep pozdrav, veliko uspeha in dobre hrane vsem, ki dobro hrano ljubite, uživate in jo spoštujete.

  samo jaz

 9. Gourmet forever 31. 7. 2011 at 21:20 - odgovori

  Sem zasledila, da nisem edina s takšnim mnenjem o Grofovi kuhinji: https://www.mladina.si/mladina_plus/konzum/lokal/5348/

 10. Kravdija 22. 10. 2011 at 13:26 - odgovori

  Kakšna antipropaganda; avtorica bloga je samo povedala svoje mnenje. Jedla sem že večkrat v omenjeni gostilni in s picami me niso razočarali, Cesarjevo solato tudi ne. In navkljub vsemu, četudi ne bi tam še bila jedla, bi me omenjena "ocena"/mnenje samo vzpodbudilo, da se oglasim pri njih in se na lastna usta prepričam o ponudbi. Tako da antipropaganda to ne more in ne sme biti; tisti, ki to tako vzame, je le še eden v množici slepo sledečih.

 11. Anonimni 29. 10. 2011 at 7:44 - odgovori

  Jaz lahko rečem, da sem bila razoćarana. Kosilo je bilo hladno. Zažgane perutnočke in vse je zgledalo narejeno na ekspres.
  Dala sem še eno možnost, naročila sem zelenjavni krožnik na katerem je bilo pol krožnika koruze iz konzerve. Tudi ostalo precej neokusno. Bljak. Je stari Štorman še vedno kralj za njih.

 12. tadeja kušar 2. 6. 2013 at 13:54 - odgovori

  No da se dodam jaz svoje mnenje o Gostilni Grof. Lani sem pri njih za svojega partnerja za 40 letnarocila torto. Kateri okus sem izbrala se ne spomnim, zelela sem torto v obliki knjige oblito s tisto cudno maso ki je sedaj tok aktualna, in na desni strani te naj bi bila narisana podoba zenske, na levi strani pa Alesu za 40 let… in kaj sem dobila… torta je bila v obliki nage zenske s pirsingom v popku, barva torte je bila rjava in na torti sploh ni pisalo za koga je torta in za koliko let, na vse to pa sem dobila torto na plasticnem podstavku brez pokrova… kot okus pa je bil obup, torta ni bila socna ampak dobesedno mokra, teklo je iz nje, da se niti rezat ni dala… moj je bil takrat tam taposlen kot kuhar, lahko bi se bli bolj potrudli za donacega cliveka, za torto sem dala 80 €, vredna ni bila niti pol piskra mrzle vode… tako da tam nikoli vec
  Tadeja

 13. Anonimni 19. 11. 2013 at 16:22 - odgovori

  V grofu sem jedel polnjeno vešalico- čisti poraz, topel regrat – odlično, letos od februarja sem postal vegan in grof je izpadel iz jedilnika ker tega se niso vzeli. Prijaznost osebja 6 od 10.

 14. Anonimni 21. 7. 2014 at 11:55 - odgovori

  Očitno nimate sreče z obiskovanjem restavracij. Grofa z družino obiščemo enkrat na leto in nikoli še nismo doživeli razočaranja. Glede omak da vključujejo moko in smetano je normalno saj si niti ne predstavljam da bi dobila na krožnik popečen losos s češnjevim paradižnikom brez sestavine ki bi ju skupaj povezala. In nikoli še nisem videla da bi na meniju pri omakah bile napisane vse sestavine ki jih vključuje jed. Zaradi vaših zdravstvenih težav bi morali vprašati že vnaprej če jed vsebuje gluten. Sicer pa res da te verjetno razjezi prisotnost moke kjer jo ne pričakuješ, sploh če jo ne smeš uživati. Vendar morda smo vsi kritični do restavracij saj pričakujemo jedi pripravljene po našem domačem okusu, ampak na koncu odidemo razočarani saj nismo navajeni drugačnosti. In tukaj sploh velja da je domača hrana najboljša.

Napišite komentar

Culinary journey by me